Worstmakerij

Worstmakerij

Onze ambachtelijke worstmakerij produceert bijna al onze worsten en vleeswaren, met meerdere gouden bekroningen van het Worstmakersgilde. Met geavanceerde apparatuur en een eigen droogkamer waar “gedreugde sjinkskes” zes maanden rijpen, werken we dagelijks volgens vaste procedures. Onze marinades en kruidenmixen zijn eigen recept.

We blijven ons assortiment vleeswaren verbeteren en vernieuwen om onze liefde voor het vak te tonen.

In maart 2023 won Slagerij Kusters uit Margraten de categorie vleeswaren bij de Vakwedstrijd Slagers Streekproducten met hun hamspekken, beoordeeld op smaak, structuur en afwerking. Roy Kusters nodigt iedereen uit om dit populaire product te proeven.

Ons hamspek, al 40 jaar gemaakt volgens een familierecept, wordt traditioneel gepekeld, gerijpt en gedroogd. Verkrijgbaar met en zonder zwoerd, heel, half, dun gesneden of in reepjes, is het heerlijk op vers brood met een beetje mosterd.

Wij zijn zeer selectief met betrekking tot onze leveranciers. Zo weten wij waar ons vlees vandaan komt, onder welke omstandigheden de dieren leven en welk voer ze eten. Diervriendelijke omgang en een bewuste, duurzame manier om met de leefomgeving om te gaan staan bij ons hoog in het vaandel. Kenmerkend voor de ambachtelijke wijze van slachten is dat de “slachtploeg” veelal bestaat uit 2 tot 4 slachters, die betrokken zijn bij alle stappen in het slachtproces en daarom ook alle handelingen (kunnen) verrichten. De ondernemer is zelf betrokken bij het slachtproces en is zich bewust van de negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het vlees als dieren gestrest of vermoeid zijn. Dierenwelzijn is voor ons het meest belangrijk!

Deze werkwijze wijkt wezenlijk af van het industriële slachtproces waarbij de “slachtploeg” veelal bestaat uit tientallen slachters. De afzonderlijke slachter is slechts betrokken bij één processtap of onderdeel daarvan en verricht dus een beperkt aantal handelingen. De mate van automatisering is hoog.